Tρώμε μεσογειακά… αποκτάμε καλύτερη σχέση με τον χρόνο!
Όσο μπορώ να το γράφω θα το γράφω. Πόσο μα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπουμε τη μεσογειακή διατροφή, τείνοντας προς πιο δυτικού τύπου διατροφικά πρότυπα. Όπως χαρακτηριστικά είχε γραφτεί στους «Times» της Νέας Υόρκης πριν από λίγα χρόνια, οι Έλληνες γίνονται πιο Δυτικοί και οι Δυτικοί πιο Έλληνες – πιο Μεσογειακοί. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση ασθενειών φθοράς, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι διάφορες μορφές καρκίνου. Γι’ αυτό, αν θέλουμε να γεράσουμε καλά, είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στη μεσογειακή διατροφή.
Η μεσογειακή δίαιτα προϋποθέτει:
– Τρώμε καθημερινά μη επεξεργασμένα δημητριακά και τα προϊόντα τους (4 μικρές φέτες ψωμί ή 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης), γαλακτοκομικά (2 ποτήρια γάλα ή 2 κεσεδάκια γιαούρτι ή 60 γρ. τυρί), λαχανικά (2-3 μερίδες), φρούτα (3-4 μερίδες), ελαιόλαδο.
– Τρώμε κάθε εβδομάδα ψάρι (τουλάχιστον 2 φορές), όσπρια (2-3 φορές), ξηρούς καρπούς (1-2 μερίδες), πουλερικά (1-2 φορές), αυγά (2-3 μερίδες), πατάτες (5 μερίδες), κόκκινο κρέας (1 φορά), γλυκά (1 φορά).
– Πίνουμε 1 ποτηράκι κρασί την ημέρα.
Η μεσογειακή δίαιτα προϋποθέτει:
– Τρώμε καθημερινά μη επεξεργασμένα δημητριακά και τα προϊόντα τους (4 μικρές φέτες ψωμί ή 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης), γαλακτοκομικά (2 ποτήρια γάλα ή 2 κεσεδάκια γιαούρτι ή 60 γρ. τυρί), λαχανικά (2-3 μερίδες), φρούτα (3-4 μερίδες), ελαιόλαδο.
– Τρώμε κάθε εβδομάδα ψάρι (τουλάχιστον 2 φορές), όσπρια (2-3 φορές), ξηρούς καρπούς (1-2 μερίδες), πουλερικά (1-2 φορές), αυγά (2-3 μερίδες), πατάτες (5 μερίδες), κόκκινο κρέας (1 φορά), γλυκά (1 φορά).
– Πίνουμε 1 ποτηράκι κρασί την ημέρα.
Προσοχή ένα ποτηράκι, διαφορετικά θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτά που σας έγραφα προχθές. Δείτε εδώ
Πρόσθεσε σχόλιο