Sugar detox τώρα!
Αγαπάμε τα γλυκά και ας ξέρουμε ότι η ζάχαρη δεν μας κάνει καλό. Η γλύκα είναι εθιστική… Πώς μπορούμε να αποτοξινωθούμε από τη ζάχαρη χωρίς να μας λείψει η γλυκιά γεύση που λατρεύουμε;
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος με μια έμφυτη επιθυμία για γλυκές τροφές. Μάλιστα, το χαρακτηριστικό μας αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού στόχο έχει να μας προστατεύει από δηλητηριώδη φυτά με πικρή γεύση. Από την άλλη, όλοι ξέρουμε ότι η ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας με πολλούς τρόπους.
«Πληγώνει» την καρδιά μας. Η ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά το λιπαιδικό μας προφίλ, ειδικά αν έχουμε προδιάθεση να εμφανίσουμε καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι μεγάλες ποσότητες σακχάρων είναι δυνατόν να ανεβάσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, να προκαλέσουν ινσουλινοαντίσταση και να αυξήσουν έτσι τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Σαμποτάρει το χαμόγελό μας, αφού η ζάχαρη στα γλυκά, τον καφέ, το τσάι και γενικότερα στα ζεστά και κρύα ροφήματα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.
Απειλεί τη γραμμή μας και μας φορτώνει με κενές θερμίδες. Ο πιο σίγουρος άλλωστε τρόπος για να πέσουμε ένα με δύο νούμερα στα ρούχα μας είναι να περιορίσουμε δραστικά την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά.
Εξασθενεί τη μνήμη μας. Μια πλούσια σε απλά σάκχαρα διατροφή είναι επιβαρυντική και για τη μνήμη μας. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Charité στο Βερολίνο, τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης οδηγούν σε συρρίκνωση του ιππόκαμπου, ενός τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μακρόχρονη μνήμη.
Μας γερνάει. Η υπερβολική πρόσληψη απλών σακχάρων, όπως η ζάχαρη, βλάπτει τις πρωτεΐνες του δέρματος, το κολλαγόνο και την ελαστίνη, οδηγώντας στην εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων.
Αποτοξίνωση τώρα!
5 πρακτικοί τρόποι να απεξαρτηθούμε από τη ζάχαρη
1. Zoom στη στέβια. Δεν χρειάζεται να πίνουμε τον καφέ μας σκέτο αν δεν μας αρέσει, ούτε να στερούμαστε το γλυκό μας. Μπορούμε να επιλέξουμε μια εναλλακτική λύση, όπως είναι η στέβια. Τα φύλλα του συγκεκριμένου φυτού είναι εξαιρετικά πλούσια σε γλυκαντικές ουσίες, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πολύ πιο γλυκό από την κοινή ζάχαρη. Το μεγάλο του ατού, ωστόσο, είναι ότι δεν περιέχει θερμιδογόνα συστατικά, γι’ αυτό και δεν δίνει θερμίδες.
2. Αγαπάμε την κανέλα. Ρίχνουμε κανέλα στο γιαούρτι μας, στη φρουτοσαλάτα και στον καφέ μας και εκτός από την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα της παίρνουμε και γλύκα. Επιπλέον με την κανέλα θα έχουμε λιγότερη επιθυμία για κάτι γλυκό, λένε οι επιστήμονες. Η εξήγησή τους είναι απλή: Το συγκεκριμένο μπαχαρικό συμβάλλει στο να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία μας για γλυκές τροφές.
3. Λέμε ναι στις πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες συντελούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, οπότε καλό είναι να τις συνδυάζουμε με γλυκές τροφές, ώστε να αποφεύγουμε τις απότομες διακυμάνσεις. Αν τρώμε π.χ. ένα μήλο για σνακ, μπορούμε να καταναλώσουμε επιπλέον και μια χούφτα ξηρούς καρπούς.
4. Προσέχουμε την κρυφή ζάχαρη. Ζάχαρη δεν είναι μόνο η κρυσταλλική μορφή της που προσθέτουμε στον καφέ ή τα γλυκά. Ζάχαρη υπάρχει σε έναν μεγάλο αριθμό έτοιμων συσκευασμένων προϊόντων. Γι’ αυτό πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να αποφεύγουμε αυτά που περιέχουν ζάχαρη. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέγουμε προϊόντα με στέβια ή να διαλέγουμε ανεπεξέργαστα τρόφιμα, στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε εμείς γλυκαντική ύλη με φυσικό γλυκαντικό όπως είναι η στέβια, ελέγχοντας έτσι την ποσότητα της ζάχαρης που προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση.
5. Θέλουμε υψηλή διατροφική αξία. Από τις τροφές που περιέχουν απλά σάκχαρα, προτιμάμε αυτές με υψηλή διατροφική αξία, όπως τα φρέσκα φρούτα που έχουν και ωφέλιμες φυτικές ίνες.
Περιορίζουμε τη ζάχαρη, αλλά κρατάμε τη γλύκα
Δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις και ενοχές κάθε φορά που καταναλώνουμε κάτι γλυκό. Το μυστικό είναι να είμαστε ενημερωμένοι ώστε να κάνουμε τις σωστές επιλογές.
Πρόσθεσε σχόλιο