Mούχλα σε τρόφιμα και φαγητά; Τι πρέπει να κάνετε;
Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά και σε πολλά νοικοκυριά. Φρούτα και τρόφιμα μουχλιασμένα, με εικόνα άκρως αποτρεπτική και η πρώτη σκέψη είναι πως πρέπει να πεταχτούν άμεσα.
Σύμφωνα όμως με την δρ Ailsa Hocking του οργανισμού «CSIRO Food and Nutritional Sciences», πρέπει να γνωρίζουμε συγκεκριμένα πράγματα και λεπτομέρειες για τις μουχλιασμένες τροφές καθώς μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες.
Τα περισσότερα τρόφιμα όταν φτάνουν σε αυτή την κατάσταση, όντως, πρέπει να τα πετάμε. Η μούχλα μπορεί να βρίσκεται σε σημεία που πολλές φορές δεν βλέπετε, τα τρόφιμα με υγρασία, μπορεί να έχουν αναπτύξει επιβλαβή βακτήρια που φέρνουν σοβαρή κρίση διάρροιας, στην καλύτερη περίπτωση. Όσο περισσότερη υγρασία έχει μια τροφή, τόσο πιο επικίνδυνη είναι προς κατανάλωση.
Τροφές όπως για παράδειγμα τα μαγειρευτά κατσαρόλας, τα φρούτα & τα λαχανικά αλλά και τα μαλακά τυριά μπορεί να έχουν μούχλα η οποία αυξάνεται κάτω από την επιφάνειά τους. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και τρόφιμα όπως είναι το ψωμί και τα κέικ.
Τι πετάμε αμέσως μόλις αντιληφθούμε εμφάνιση μούχλας:
– Μπέικον και χοτ-ντογκ
-Ψωμί, κέικ και αρτοσκευάσματα
-Γιαούρτι, ξινή κρέμα και μαλακό τυρί
-Φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς και όσπρια
-Μαλακά φρούτα και λαχανικά
-Μαρμελάδες και ζελέ
Ποιες τροφές σώζονται ακόμη και μετά την εμφάνιση μούχλας:
-Σκληρό τυρί: Κόψτε τουλάχιστον 2 εκατοστά γύρω και κάτω από το σημείο που έχει μουχλιάσει χωρίς να αγγίζετε τη μούχλα με το μαχαίρι.
-Σκληρό σαλάμι: Κόβετε το μουχλιασμένο σημείο από την επιφάνεια και το υπόλοιπο το καταναλώνετε κανονικά.
-Σκληρά φρούτα και λαχανικά: Οι μικρές κηλίδες που βλέπετε να έχουν κάνει εμφάνιση πάνω στα φρούτα σας μπορούν να αφαιρεθούν.
Διαβάστε επίσης:
Μούχλα; Όχι πια! Την αντιμετωπίζουμε με φυσικούς τρόπους
Πρόσθεσε σχόλιο