The beneficial properties of the chestnut and its uses
Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Αποτελούσε την τροφή των φτωχών το μεσαίωνα.
Its height can reach 35 meters.
Το κάστανο αποτελεί καρπό πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (άμυλο, σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες), μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, C, ενώ αποτελεί τροφή με αρκετά υψηλή θερμιδική αξία χωρίς χοληστερόλη (189 θερμίδες / 100 γραμ.). Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας.Σημειώνεται πως η βιταμίνη C είναι θερμο-ανθεκτική και επομένως δεν διασπάται κατά το βράσιμο ή ψήσιμο των καρπών. Η γεύση της σάρκας του καρπού είναι υπόγλυκη, ζαχαρώδης και στους άγριους καρπούς ελαφρά πικρή, ιδιαίτερα όταν τρώγεται με το περισπέρμιο.
Chestnuts are recommended in Pediatrics for the treatment of cases of gastroenteritis and abdominal abnormalities in infants and children as they are a gluten-free food. Its fiber content is also high and, unlike other nuts, the chestnut contains a very low level of fat (only 2-5%).
Στα βρασμένα κάστανα παρατηρείται αύξηση στην περιεκτικότητά τους σε νερό, αλλά μειώνεται η πρωτεΐνη, ενώ αυξάνεται η περιεκτικότητα σε λίπη. Αντίθετα, στα ψημένα κάστανα, η πρωτεΐνη δείχνει να αυξάνεται, το ίδιο και οι αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ τα διαθέσιμα σάκχαρα μπορεί να αυξηθούν κατά 25%, με αποτέλεσμα και το ενεργειακό επίπεδο να αυξάνεται σημαντικά.
Ευεργετικό για την υγεία το μέλι καστανιάς: Το μέλι ανθέων καστανιάς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας. Είναι σκουρόχρωμο και έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση και μοναδικό άρωμα. Οι μελισσοκόμοι ενθαρρύνουν τα μελίσσια τους να βόσκουν νέκταρ και γύρη καστανιάς διότι έτσι παρατείνεται η διάρκεια ζωής της μέλισσας και επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των πληθυσμών τους. Ομως, το μέλι που παράγεται από άνθη καστανιάς έχει τον ιδιαίτερο βιολογικό χαρακτήρα να εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριακών προσβολών στον άνθρωπο.
Uses:
Εσωτερικό:
Ως αφέψημα: Βάλτε τα κάστανα σε κρύο νερό και βράστε τα για 2 λεπτά. Αφήστε τα για ένα τέταρτο και πιείτε το αφέψημα κατά τη διάρκεια της ημέρας (κατά της διάρροιας)
Ως έγχυμα: Χρησιμοποιήστε 30 γραμμάρια φύλλα καστανιάς ανά λίτρο νερού. (κατά του κοκίτη)
Σε βάμμα: Αφήστε τα φύλλα να εμποτιστούν για 15 ημέρες στην ίδια ποσότητα οινοπνεύματος. Πιείτε ένα κουταλάκι του καφέ όταν αρχίσετε να βήχετε. (κατά της βρογχίτιδας)
Purees of chestnuts or roasted chestnuts: A highly nutritious food, it treats mild diarrhea, even for sensitive stomachs.
Το κάστανο αποτελεί καρπό υψηλής διατροφικής αξίας αλλά είναι και εξαιρετικά ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία.
Αυτό το γνωρίζατε;
Σύμφωνα με την ιστορία, λέγεται πως ένας Ιταλός ποιητής του 19ου αιώνα έδωσε στο φυτό το όνομα της αγνής νύμφης της Άρτεμης, της Νέας (Casta Nea), την οποία κυνηγούσε ο Δίας. Η κοπέλα έπεσε θύμα του πάθους του μια ημέρα που ήταν μακριά από τους συντρόφους της. Η Νέα, απελπισμένη αυτοκτόνησε και ο Δίας τη μετέτρεψε σε καστανιά.
Read more articles here
Add Comment