fbpx

Nail biting: Everything this "bad habit" reveals

Δεν είναι θέμα γρουσουζιάς όπως λένε οι περισσότεροι, ούτε το ότι με το να τρώει κανείς τα νύχια του στερείται ενός ωραίου μανικιούρ. Οι λόγοι που πρέπει να αποβάλλετε αυτή την κακιά συνήθεια είναι άλλοι και πολύ πιο σοβαροί.
Το να μασάει κάποιος τα νύχια του δείχνει ότι εσωτερικεύει το άγχος του και αντί να το επικοινωνήσει προς τα έξω με υγιείς και λειτουργικούς τρόπους, το εκφράζει ασυνείδητα και δυσλειτουργικά προς τον εαυτό του.
Oυσιαστικά διαχειρίζεται με επιτυχία μια στρεσογόνα κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Freud η ονυχοφαγία είναι αποτέλεσμα καθήλωσης στο στοματικό στάδιο.
Μέχρι την ηλικία των 2 περίπου, τα παιδάκια αντλούν ευχαρίστηση και μειώνουν το άγχος τους, τη θλίψη τους ή τη ματαίωσή που νοιώθουν τοποθετώντας πράγματα στο στόμα και θηλάζοντας. Αν λοιπόν ένα παιδάκι δεν έχει λάβει αρκετή ευχαρίστηση, ή ακριβώς το αντίθετο (έχει λάβει υπερβολικά πολλή), τότε το παιδί αυτό θα αναπτύξει καθήλωση στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι ως ενήλικας, θα χρησιμοποιεί το ίδιο μέσο (το στόμα) για να μειώνει το άγχος του, να ηρεμεί και αντλεί κάποιου είδους ευχαρίστηση. Έτσι λοιπόν, είτε θα τρώει τα νύχια του, θα τρώει πολύ, θα καπνίζει ή θα ‘πιπιλίζει’ συνέχεια αντικείμενα (πχ στυλό).
Μια άλλη άποψη αντιμετωπίζει την ονυχοφαγία ως μια αυτοκαταστροφική συνήθεια.
Μασάμε τα νύχια μας όταν αισθανόμαστε θυμό ή όταν είμαστε στεναχωρημένοι και επειδή αυτή η κίνηση μας προκαλεί ευχαρίστηση, παράλληλα με τον πόνο, καταφέρνουμε έτσι να ηρεμήσουμε. Όσο δυσάρεστη και αν είναι η ιδέα ότι κάποιοι έχουμε αυτοκαταστροφικές συνήθειες, είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Έτσι, επειδή το να μασάμε τα νύχια μας είναι σαφώς πιο αποδεκτό από το να τρώμε πάρα πολύ (βουλιμία), από το να τραβάμε τα μαλλιά μας (τριχοτιλλομανία) ή να προκαλούμε σωματικές βλάβες στο ίδιο μας το σώμα, όσοι έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις βρίσκουν διέξοδο στα νύχια.
Μια άλλη –πιο οργανική- εξήγηση του γιατί επιλέγουμε τα νύχια και τα χέρια για να εκδηλώσουμε το άγχος έχει να κάνει με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δεδομένου πως χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για μια πληθώρα ενεργειών που μας εξασφαλίζουν την επιβίωσή μας (τρώμε, πίνουμε, ντυνόμαστε και αγκαλιαζόμαστε), οι κινήσεις των χεριών αναπτύσσονται πολύ εύκολα. Έτσι με λίγες επαναλήψεις, κάποιες νέες κινήσεις στο ήδη υπάρχον ρεπερτόριο (όπως το μάσημα) μπορούν εύκολα και γρήγορα να γίνουν αυτόματες και να τις κάνουμε δίχως να το σκεφτόμαστε. Πόσο μάλλον αν έχουν και κάποια θετική έκβαση (μας βγάζουν στιγμιαία από την αμηχανία, μας ‘παίρνει’ το μυαλό από κάτι άλλο που μας απασχολεί κλπ), τότε οι πιθανότητες να γίνει μια εκούσια κίνηση ακούσια είναι πολύ μεγάλες.
Ένα ακόμα ενδεχόμενο κρυφό μήνυμα πίσω από την ονυχοφαγία είναι πως ίσως έχουμε ψυχαναγκαστικό χαρακτήρα.
Σε αυτή τη περίπτωση, εκδηλώνουμε το άγχος μας και ανακουφιζόμαστε όταν αισθανόμαστε άβολα με το να κάνουμε επαναλαμβανόμενες κινήσεις, τις οποίες δεν ελέγχουμε. Με τον καιρό αυτές οι κινήσεις γίνονται κομμάτι του εαυτού μας. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν όμως ότι όταν μιλάμε για ψυχαναγκασμό, το μάσημα των ονύχων θα συνδυάζεται και με άλλες συμπεριφορές ψυχαναγκαστικού τύπου, είτε φανερές (πχ υπερβολική τακτικότητα, πλύσιμο χεριών πολλές φορές μέσα στην ημέρα) είτε πιο κρυφές (πχ υπερβολική συνέπεια και ευσυνειδησία, περιορισμένη προσαρμοστικότητα κλπ)”.
Από τι κινδυνεύουν όσοι τρώνε τα νύχια τους:
Μετάδοση μικροβίων

Σύμφωνα με τους ειδικούς η βλαβερή αυτή συνήθεια αποτελεί εστία μικροβίων καθώς τα νύχια μεταφέρουν μία οικογένεια βακτηρίων που λέγονται εντεροβακτήρια και συμπεριλαμβάνουν την σαλμονέλα και το e.coli.

Όταν τα βακτήρια αυτά φτάσουν στο στόμα και στο στομάχι, προκαλούν γαστρεντερικές λοιμώξεις που συχνά οδηγούν στην διάρροια και σε τρομερούς πόνους στην κοιλιά.

Στα νύχια μπορεί επίσης να βρουν «καταφύγιο» οι ιοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα επισημαίνει από την πλευρά του ο δρ Λώρενς Ε. Γκίμπσον, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Mayo, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Παρωνυχία

Ένα άλλο εξίσου σοβαρό πρόβλημα, τονίζει ο δρ Σερ,είναι μία λοίμωξη που λέγεται παρωνυχία και χαρακτηρίζεται από εισβολή βακτηρίων βαθιά στο δέρμα.

Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί μελετητές η παρωνυχία, που συχνά προκαλείται από το επικίνδυνο βακτήριο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις των νυχιών.

Προκαλεί πύον, κοκκίνισμα και «πρήξιμο» στο δέρμα των νυχιών και συχνά απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία με αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα.

Στραβώνουν τα δόντια

Επειδή, όμως, η ονυχοφαγία είναι εξαιρετικά συνηθισμένη σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα και στα δόντια. «Αναλόγως με την ηλικία έναρξης και τη διάρκεια της ονυχοφαγίας, το συνεχές δάγκωμα μπορεί να οδηγήσει σε κακή σύγκλιση των δοντιών, αλλαγή του σχήματος των μπροστινών δοντιών ή και στην παρεκτόπισή τους», καταλήγει ο δρ Σερ.

13681075_1320161957996401_1317971258677040448_n

Read more beauty tips here

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EN