Όλα όσα κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει για την «ευαίσθητη περιοχή»
Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί κάποιες να τα θεωρούμε αυτονόητα, κάποιες άλλες δεν τα γνωρίζουν κι όμως είναι πράγματα που πρέπει να ξέρουν όλες οι γυναίκες ανεξεραίτως.
Ποια είναι αυτά;
-Πάντα να σκουπίζετε τα χέρια σας, όχι μόνο μετά αλλά και πριν την τουαλέτα. Έτσι θα αποφύγετε να μεταφέρετε μικρόβια από τα χέρια σας στον κόλπο. Μην κάθεστε ποτέ όταν χρησιμοποιείτε τουαλέτες σε δημόσιους χώρους.
– Οι γυναίκες πρέπει να σκουπίζονται πάντα στην τουαλέτα από μπροστά προς τα πίσω. Το αντίθετο αυξάνει τις πιθανότητες να μεταφερθούν βακτήρια από τις ακαθαρσίες του πρωκτού προς τη γεννητική περιοχή. Εάν έχετε κόρες, φροντίστε να τους μάθετε αυτό από πολύ μικρή ηλικία.
– Όταν είστε αδιάθετη, φροντίστε να αλλάζετε σερβιέτα κάθε 4-5 ώρες το πολύ. Έχετε υπόψη, ότι η πιθανότητα κολπικής λοίμωξης είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της περιόδου. Κάνετε μια κολπική πλύση μετά το σεξ, ώστε να προλάβετε την ανάπτυξη μολύνσεων.
– Ο κόλπος διαθέτει σύστημα «αυτοκαθαρισμού» που σημαίνει ότι ένα μέρος από τις λειτουργίες του πραγματοποιούνται προκειμένου να παραμένει καθαρός. Όταν νιώθετε ότι χρειάζεται να κάνετε εσείς κάτι για να φρεσκάρετε την περιοχή… εκεί κάτω, όπως για παράδειγμα στο τέλος της περιόδου, μετά το σεξ ή εάν αισθάνεστε φαγούρα, τότε μπορείτε να την καθαρίσετε με άφθονο νερό και ένα ειδικό προϊόν με πολύ ελαφριά σύνθεση ώστε να μην διαταραχτεί η φυσιολογική ισορροπία του βλεννογόνου.
– Φροντίστε να αλλάζετε εσώρουχα καθημερινά ή και δύο φορές την ημέρα. Προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα που δεν ευνοούν την ανάπτυξη υγρασίας.
– Η υγρασία προσφέρει το καλύτερο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, γι’ αυτό θα πρέπει να την αποφεύγετε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάζετε εσώρουχο μετά τη γυμναστική και να φοράτε στεγνό μαγιό όταν βγείτε από την πισίνα ή τη θάλασσα.
– Προτιμήστε το καθημερινό ντους, αντί για το αφρόλουτρο. Όταν γεμίζετε την μπανιέρα και βυθίζεστε στο νερό, βακτήρια από το δέρμα μπορεί να φτάσουν στην ευαίσθητη περιοχή και να δημιουργήσουν προβλήματα.
– Βασικό είναι να μην ξεχνάτε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο στο γιατρό σας.
Διαβάστε περισσότερες συμβουλές εδώ
Πρόσθεσε σχόλιο