Το παιδί μου έχει πυρετό: Πότε πρέπει να καλέσω παιδίατρο;
Ο πυρετός είναι η πιο συνηθισμένη αντίδραση του παιδικού οργανισμού στην αρρώστια και όσο και αν ακούγεται παράξενο είναι ένα σύμπτωμα χρήσιμο! Ωστόσο, συχνά επικίνδυνη μπορεί να είναι η αιτία του πυρετού, που πρέπει να ανευρίσκεται με τη βοήθεια του παιδιάτρου.
Υψηλός πυρετός
Πυρετός από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω για μωρά κάτω των 3 μηνών, πάνω από 38,3 βαθμούς για μωρά 3-6 μηνών και πάνω από 39,4 βαθμούς για παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών. “Αν ο πυρετός προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, όπως μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, θα μπορούσε γρήγορα να εξαπλωθεί», λέει η παιδίατρος και σύμβουλος του αμερικανικού site «Parents», Jennifer Shu, M.D. Σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, οι πυρετοί δεν είναι επείγουσες καταστάσεις όσο το παιδί φαίνεται να είναι καλά ενυδατωμένο και ενεργεί φυσιολογικά. Όπως και να έχει, καλέστε τον παιδίατρό σας για περισσότερες συμβουλές.
Πυρετός που επιμένει
Αν ο πυρετός του δεν υποχωρεί με τη θεραπεία ή διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες τότε κάλεσε τον παιδίατρο σύντομα. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η λοίμωξη μπορεί να είναι πολύ ισχυρή για τον οργανισμό του ώστε να την καταπολεμήσει. Μπορεί να έχει προκληθεί επιπλοκή από μια λοίμωξη, όπως πνευμονία, η οποία απαιτεί θεραπεία με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, εξηγεί η Alanna Levine, MD, παιδίατρος στο Orangetown, της Νέας Υόρκης.
Πυρετός με δυνατό πονοκέφαλο
Ο πυρετός που συνοδεύεται από δυσκαμψία του αυχένα ή πονοκέφαλο ή εξάνθημα που μοιάζει με μελανιές ή με μικροσκοπικά κόκκινα στίγματα απαιτεί άμεση κλίση του παιδιάτρου. Αυτά, μπορεί να είναι σημάδια μηνιγγίτιδας και χρειάζονται άμεση εξέταση.
Πυρετικοί σπασμοί
Οι πυρετικοί σπασμοί, που μερικές φορές συμβαίνουν σε παιδιά που έχουν υψηλό πυρετό, εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά κάτω των τριών ετών και είναι σπάνιοι μετά την ηλικία των έξι ετών. Οι πυρετικοί σπασμοί, μπορούν να είναι τρομακτικοί για τους γονείς, αλλά τα φαινόμενα απατούν!(φαίνονται πολύ χειρότεροι από ό, τι πραγματικά είναι). Ωστόσο, αν η κρίση δεν έχει σταματήσει μέσα σε τρία λεπτά, μετέφερε άμεσα το παιδί στο Νοσοκομείο. Αν οι κρίσεις σταματήσουν, αλλά είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στο παιδί, πρέπει επίσης να μεταφερθεί για έλεγχο.
Πυρετός με εμετό
Μπορεί να υποδηλώνει σκωληκοειδίτιδα, γαστρεντερίτιδα, μηνιγγίτιδα, νεφρίτιδα ή γρίπη. Όταν μαζί με τον πυρετό το άτομο παρουσιάζει κοιλόπονους μπορεί να έχει σκωληκοειδίτιδα, γαστρεντερίτιδα, πνευμονία ή οστρακιά. Κάλεσε τον παιδίατρο για οδηγίες.
Πρόσθεσε σχόλιο