Τελικά είναι υγιεινά τα ζυμαρικά;
Τα ζυμαρικά ταιριάζουν στην υγιεινή διατροφή, εφόσον τα έχεις μαγειρέψει σωστά.
Διάλεξε ολικής (παντού)
To κακό είναι ότι μπορεί να έχουν σχεδόν διπλάσια τιμή από τα λευκά ζυμαρικά. Το καλό ότι κάνεις μια εξαιρετική διατροφική επιλογή. «Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως σου προσφέρουν περισσότερους υγιεινούς υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από τα απλά ζυμαρικά».
Βράσ’ τα σωστά
Τα ζυμαρικά που είναι βρασμένα al dente –αντί στον προτεινόμενο χρόνο– είναι καλύτερα για την υγεία σου. Έρευνα δείχνει πως, όταν βράζονται περισσότερο, οι υδατάνθρακές τους διασπώνται πιο γρήγορα κατά την πέψη κάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός σου να κορυφωθούν και μετά να καταρρεύσουν προκαλώντας κρίσεις υπογλυκαιμίας.
Αύξησε την πρωτεΐνη
«Δε χρειάζεται να δαιμονοποιούμε τα ζυμαρικά». «Είναι όμως σημαντικό να τα μεταμορφώσεις σε ένα πλήρες γεύμα προσθέτοντας πρωτεΐνη». Έτσι, θα παραμείνεις για περισσότερη ώρα χορτάτη, καθώς η πρωτεΐνη καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων στο πεπτικό σου. Συνδύασε 15-20 γρ. άπαχη πρωτεΐνη, όπως 100 γρ. ψητό σολομό ή κοτόπουλο, με 1½ φλιτζάνι βρασμένα ζυμαρικά.
Πρόσθεσε και λαχανικά
Έχεις ήδη μάθει από το Shape για τα homemade «noodles» λαχανικών με τα οποία μπορείς να αντικαταστήσεις τα ζυμαρικά. Εναλλακτικά, ανακάτεψε μαγειρεμένα ζυμαρικά με αυτές τις λωρίδες από καρότο, κολοκυθάκι ή ό,τι σου αρέσει.
«Πρασίνισέ» τα
Βάλε τα φυλλώδη λαχανικά και στα ζυμαρικά σου.
Δοκίμασε:
Σε φαρδύ τηγάνι μάρανε τα κομμένα φύλλα από ένα μεγάλο μάτσο πρασινάδας μαζί με 2 κ.γ. ελαιόλαδο και μία ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο. Ανακάτεψέ τα με βρασμένα ζυμαρικά. Μετά παίξε με νόστιμους και υγιεινούς συνδυασμούς.
Πρόσθεσε σχόλιο