Παιδί και τερηδόνα: Οι τροφές που βλάπτουν περισσότερο
Η τερηδόνα στα παιδικά δόντια ξεκινάει με μια μικρή τρύπα και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προχωράει όλο και πιο βαθιά και τελικά τα καταστρέφει. Η τερηδόνα είναι νόσος των σκληρών οδοντικών ιστών, η οποία χαρακτηρίζεται από απομεταλλικοποίηση της ανόργανης και αποδομή της οργανικής δομής του δοντιού. Οφείλεται σε ειδικούς μικροοργανισμούς, που υπάρχουν φυσιολογικά στην στοματική κοιλότητα και καλούνται τερηδονογόνοι. Οι τερηδονογόνοι μικροοργανισμοί σχηματίζουν μεγάλες ομάδες στην επιφάνεια των δοντιών (οδοντική πλάκα) και προκαλούν ζύμωση των υδατανθρακών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων. Τα οξέα που παράγονται από τους μικροοργανισμούς της οδοντικής πλάκας προκαλούν απασβέστωση, δηλαδή απώλεια ανόργανων συστατικών από τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς, με αποτέλεσμα την δημιουργία της τερηδονικής κοιλότητας. Η ύπαρξη και μόνον των τερηδονογόνων μικροοργανισμών δεν είναι ικανή να προκαλέσει εκδήλωση της νόσου, δηλαδή εμφάνιση τερηδονικής κοιλότητας. Επιπλέον παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο είναι η διατροφή αλλά και η αντίσταση του ξενιστή στην δράση των μικροβίων.
Οι τροφές που βλάπτουν περισσότερο τα δόντια:
– Καραμέλες
– Μαρμελάδα
– Σοκολάτες
– Μπισκότα
– Αναψυκτικά τύπου κόλα
– Παγωτά
– Γλυκά
– Ντόνατς
– Τυποποιημένοι φρουτοχυμοί
– Γάλα σοκολατούχο
– Πατάτες τηγανητές
– Λευκό ψωμί
– Κέικ με γλάσο
– Κρεμώδη τυριά
– Βούτυρο
– Μπανάνες
– Φρούτα με ζάχαρη
– Μέλι
– Σταφίδες
Oι τροφές που τα ωφελούν περισσότερο:
– Κρέας
– Ψάρι
– Κίτρινα σκληρά τυριά
– Καρότα
– Σέλινο
– Αγγούρι
– Μήλο
– Γάλα άσπρο χωρίς ζάχαρη
– Ελαιόλαδο
– Ξηροί καρποί
Τι πρέπει να κάνετε:
– Φροντίζετε το παιδί να πλένει καλά τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα. Επιμείνετε κυρίως στο βούρτσισμα πριν το βραδινό ύπνο και μετά το πρωινό.
– Φροντίστε να τρώει τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και ζάχαρη μόνο με τα γεύματά του, ώστε να πλένει μετά τα δόντια του.
– Να επισκέπτεστε με το παιδί κάθε 6 μήνες τον οδοντίατρο, ο οποίος θα του κάνει φθορίωση.
– Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο για προληπτικές καλύψεις. Πρόκειται για ρητινώδη άχρωμα ή έγχρωμα σκευάσματα, με τα οποία οι παιδο-οδοντίατροι «γεμίζουν» τις οπές και τις σχισμές των μασητικών επιφανειών των δοντιών. Με τον τρόπο αυτό τα μικρόβια και οι τροφές δεν μπορούν πλέον να παγιδευτούν εκεί και να δημιουργήσουν τερηδόνα. Oι προληπτικές καλύψεις διαρκούν μέχρι και 9 χρόνια, ενώ τοποθετούνται στα δόντια του παιδιού χωρίς τρόχισμα και χωρίς να χρειαστεί αναισθησία.
Πρόσθεσε σχόλιο