Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Οι απαντήσεις στις συχνότερες απορίες για τη νόσο
Στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, τον Οκτώβριο κάθε έτους, η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Στόχος των δράσεων που προωθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου και κυρίως στις 25 του μήνα είναι η πληρέστερη ενημέρωση για τη νόσο και η υποστήριξη των ασθενών.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, σας παρουσιάζουμε μερικές συχνές απορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και τις απαντήσεις που δίνουν οι ειδικοί.
– Η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;
Η σωματική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Μόλις τρεις ώρες γυμναστικής την εβδομάδα, ή περίπου 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Δεν χρειάζεται συμμετοχή σε κάποιο άθλημα ή συνδρομή σε γυμναστήριο. Ένας περίπατος με γρήγορο ρυθμό αρκεί για να επιτευχθούν οφέλη από τη σωματική δραστηριότητα.
– Η υγιεινή διατροφή προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού;
Μια θρεπτική διατροφή με χαμηλή πρόσληψη λιπαρών (30 ή και λιγότερα γραμμάρια την ημέρα), πλούσια σε φρούτα και λαχανικά πράσινου και πορτοκαλί χρώματος, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αντιθέτως, μια διατροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού επειδή τα λιπαρά προωθούν την παραγωγή οιστρογόνων, η οποία με τη σειρά της μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη καρκινικού όγκου.
– Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού;
Το μέτρο είναι στην περίπτωση αυτή το «κλειδί». Ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα αυξάνει ελάχιστα τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, όταν όμως η ποσότητα αυξάνεται τότε το αλκοόλ αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Να σημειωθεί ότι το είδος του ποτού (κρασί, μπύρα κ.λπ.) δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στον εκτιμώμενο κίνδυνο.
– Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η αυτοεξέταση μαστού;
Η αυτοεξέταση μαστού συνιστάται να γίνεται μία φορά τον μήνα. Αναζητήστε μεταβολές στον ιστό του μαστού, όπως στο μέγεθος του μαστού, εξογκώματα, πτυχώσεις ή ζάρωμα του δέρματος, αλλαγές στη θηλή, κοκκίνισμα ή ξεφλούδισμα της επιδερμίδας του μαστού/της θηλής ή έκκριση υγρών από τη θηλή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν διαπιστώσετε αλλαγές που δεν υποχωρούν. Η αυτοεξέταση του μαστού καλό είναι να γίνεται 7-10 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου. Για τις γυναίκες που έχουν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης, η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται την ίδια μέρα κάθε μήνα.
– Ποιο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα στον καρκίνο του μαστού;
Το οικογενειακό ιστορικό θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, ωστόσο δεν έχουν όλες οι γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού συγγενή που έχει εμφανίσει τη νόσο.
– Η μαστογραφία πονάει;
Η μαστογραφία συνοδεύεται από ενόχληση και δυσφορία, δεδομένου ότι συνεπάγεται άσκηση πίεσης στον μαστό. Οι γυναίκες με ευαισθησία στον μαστό συνιστάται να προχωρούν στην εξέταση περίπου μία εβδομάδα μετά την περίοδο, ώστε ο μαστός να είναι λιγότερο ευαίσθητος. Επίσης, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη λήψη παυσίπονου μία ώρα πριν τη μαστογραφία.
– Ποιο ρόλο παίζει το αναπαραγωγικό ιστορικό στον καρκίνο του μαστού;
Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν την ηλικία των 12 ετών, οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά ή έκαναν το πρώτο τους παιδί στα 30 ή αργότερα ή μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν τα 55 εκτιμάται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, το αναπαραγωγικό ιστορικό και ο αριθμός των περιόδων κατά τη διάρκεια της ζωής παίζουν ρόλο στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
– Ποιο ρόλο παίζει το στρες στον καρκίνο του μαστού;
Μελέτες έχουν υποδείξει ότι παράγοντες όπως μια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Το στρες ως παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού δεν αφορά τόσο το ίδιο το στρεσογόνο γεγονός όσο την αναποτελεσματική διαχείρισή του.
onmed.gr
Πρόσθεσε σχόλιο