fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Βρέθηκα δίπλα στο θηριώδες ιστιοπλοϊκό-θωρηκτό του ολιγάρχη Αντρέι Μελνιτσένκο

Καταπλήσσοντας τους πάντες, ντόπιους και τουρίστες, προσορμίστηκε προ ημερών στην Κέρκυρα ένα από τα πιο αλλόκοτα, θηριώδη, σύγχρονα, εξωφρενικά ακριβά και γενικώς ένα από τα πιο υπερβολικά και συγκλονιστικά πλεούμενα όλων των εποχών: το φουτουριστικό ιστιοπλοϊκό «Α».

Τρικάταρτο και θεόρατο σε κάθε του διάσταση, το «Sailing Yacht A», νηολογίου Χάμιλτον Βερμούδων, έχει μήκος 142,8 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο στην κατηγορία του – παρότι βέβαια το εξωπραγματικό μέγεθος και ιδιαίτερα ο σχεδιασμός του από τον γκουρού του μοντέρνου ντιζάιν Φιλίπ Σταρκ μάλλον κατατάσσουν το «A» σε μια εντελώς δική του κατηγορία. Το mega yacht ναυπηγήθηκε κατά παραγγελία του 46χρονου Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Μελνιτσένκο, επιστήθιου φίλου του Ρομάν Αμπράμοβιτς, και κόστισε 400-430 εκατ. ευρώ. Το όνομά του, πάντως, ένα απλό «Α», δεν συνάδει με τα επιφωνήματα δέους που προκαλεί οπουδήποτε ελλιμενίζεται, καθώς η μορφή, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά και κάθε του λεπτομέρεια αφήνουν τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό.

Το «Α» είναι το αρχικό γράμμα του ονόματος Αλεξάνδρα, της συζύγου του Αντρέι Μελνιτσένκο. Με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 13,5 δισ. δολάρια και φιγουράροντας στην 88η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ο Μελνιτσένκο είναι ο ορισμός του γαλαντόμου ανδρός: προς τιμήν της καλλονής κυρίας του ο Ρώσος μεγιστάνας θέλησε να δημιουργήσει ένα σούπερ γιοτ που δεν θα έμοιαζε σε κανένα άλλο. Ενα σκάφος εντελώς μοναδικό, όπως κι εκείνη. Και πράγματι, ακόμη και εάν δεν κατέκτησε την κορυφή του Top 10 των πιο ακριβών θαλαμηγών, ο Μελνιτσένκο προκάλεσε σεισμό στον κόσμο των μεγιστάνων που ρίχνουν τα λεφτά τους στη θάλασσα. Διότι το δικό του «Α» είναι πραγματικά ένα κομψοτέχνημα σε υπερμεγέθυνση, σε πολλά του τεχνικά χαρακτηριστικά επαναστατικό, ένα σκάφος-ορόσημο που κάθε κροίσος ποθεί και -δικαίως- φθονεί. Πίσω από ένα ενιαίο εξωτερικό κέλυφος που το περικλείει και διαγράφει την απόκοσμη, αινιγματική του σιλουέτα, το «Α» διαθέτει 8 καταστρώματα που συνδέονται με ανελκυστήρες και κυλιόμενες κλίμακες. Εχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης για τέσσερις βοηθητικές λέμβους (επίσης σχεδιασμένες από τον Σταρκ), τζετ σκι, χόβερκραφτ, αυτοκίνητα κ.λπ., ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα ελικοδρόμιο.

Ενδεικτικά, μόνο το μεσιανό του κατάρτι, που φτάνει τα 100 μέτρα, είναι υψηλότερο από το Αγαλμα της Ελευθερίας (93 μ.), ακόμη και από το εμβληματικό Μπιγκ Μπεν του Λονδίνου (98 μ.). Τα τρία κατάρτια, τα μεγαλύτερα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ από ανθρακονήματα, προορίζονται να σηκώνουν πανιά συνολικού εμβαδού 3.747 τετραγωνικών μέτρων – περίπου όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου. Και με αυτά τα αχανή, υφασμένα με νήματα τελευταίας τεχνολογίας πανιά σε πλήρη ανάπτυξη, το «Α» είναι σχεδιασμένο να αντέξει σε ανέμους εντάσεως 90 κόμβων, δηλαδή σε τυφώνα κατηγορίας 2. Σε μια άλλη εποπτική αναλογία, δύο διώροφα λεωφορεία μπορούν να κρεμαστούν άνετα από κάθε κατάρτι χωρίς η ευστάθεια και η ασφάλεια του σκάφους να επηρεαστούν στο ελάχιστο. Γενικότερα, όμως, υπάρχει πλήθος τεχνολογικών καινοτομιών που έχουν εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε επιμέρους τομέα του ρηξικέλευθου «Sailing Yacht A» έτσι ώστε να εκπληρωθεί κάθε φιλοδοξία του ιδιοκτήτη του.

Απέραντη χλιδή και τεχνολογία

Είναι χαρακτηριστικό ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα του ζεύγους Μελνιτσένκο, μια γερμανική εταιρεία ειδικευμένη στις γυάλινες κατασκευές ακραίων απαιτήσεων παρήγαγε τη μεγαλύτερη σε μήκος μονοκόμματη και καμπύλη γυάλινη επιφάνεια που κατασκευάστηκε ποτέ. Ο κυβερνήτης και οι αξιωματικοί ατενίζουν τον ορίζοντα μέσα από ένα κομμάτι γυαλιού μήκους 15 μέτρων και βάρους 1.800 κιλών. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι στο κύτος του «Α», στο ουραίο του τμήμα, οι επιβάτες έχουν τη μοναδική τύχη να παρατηρούν το θαλάσσιο περιβάλλον κάτω από τις προπέλες και μέσα από κρύσταλλα υψηλής αντοχής, τα οποία έχουν αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του μετάλλου που σε ένα συμβατικό σκάφος θα είχε χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο σημείο για λόγους δομικής σταθερότητας.

Ο Μελνιτσένκο φαίνεται ότι ήξερε ακριβώς τι ήθελε και τι ζητούσε ώστε να αποκτήσει το απόλυτο (μηχανοκίνητο) ιστιοπλοϊκό mega yacht, πολύ πριν αυτό φτάσει να καθελκυστεί στο Κίελο της Γερμανίας, στα ναυπηγεία Nobiskrug. Πιθανώς διότι είχε κάνει «προθέρμανση» με το προηγούμενο, εξίσου διαστημικό πλεούμενό του, μια θαλαμηγό που είχε σχεδιάσει επίσης ο Φιλίπ Σταρκ. Ο Μελνιτσένκο το παρέλαβε στις 3 Ιανουαρίου του 2008, αλλά μάλλον γρήγορα συνειδητοποίησε ότι θα του ταίριαζε κάτι ακόμη πιο ακραίο. Εξ ου και προχώρησε στην παραγγελία του ιστιοπλοϊκού «Α» τον Μάρτιο του 2011. Με αυτό απολαμβάνει από το 2015 έως σήμερα την εκπλήρωση ενός ονείρου, αλλά και τον περίπλου του Ιονίου, μαζί με τους φιλοξενούμενούς του στο «Α», που μπορεί να φτάσουν τα 16 άτομα, και κατ’ ανάγκην το 54μελές πλήρωμα.

Η κυρίως κρεβατοκάμαρα βρίσκεται στο ανώτερο σημείο του σκάφους και, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, διαθέτει περιστρεφόμενο κρεβάτι για μια εμπειρία 360 μοιρών μέσα στο υγρό στοιχείο, κάτι που είχε δοκιμαστεί και στο «Motor Yacht A», το προηγούμενο mega yacht του Ρώσου μεγιστάνα. Για λόγους ασφαλείας, τέλος, οι πόρτες από δωμάτιο σε δωμάτιο ανοίγουν μόνο με αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος. Το «Α» θα μπορούσε να συγκριθεί, ως προς το ξεχωριστό του στυλ, μόνο με τα πιο αντισυμβατικά σκάφη του κόσμου, όπως αυτό της πριγκίπισσας Μόζα, συζύγου του εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, αλλά και το περίφημο «Guilty» του Ελληνα επιχειρηματία και συλλέκτη Δάκη Ιωάννου. Η μεν θαλαμηγός της Καταριανής πριγκίπισσας συνδυάζει το άνοιγμα των σαγονιών ενός καρχαρία με το σχήμα ενός πασχαλινού αυγού, ενώ το σκάφος του Δάκη Ιωάννου είναι απλώς ένα εντελώς ασυνήθιστο στην όψη πλεούμενο, που άφησε άφωνους όλους όσοι το αντίκρισαν για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά.

Οσον αφορά τις δυνατότητες ψυχαγωγίας, παντού μέσα στο σκάφος έχουν τοποθετηθεί διακριτικά δεκάδες ηχεία και περίπου 25 οθόνες τηλεόρασης, πολλές από τις οποίες μπορεί εύκολα ο επισκέπτης να τις περάσει για απλούς καθρέφτες.

Το γαμήλιο πάρτυ των 5 εκατ. ευρώ

Ο ζάπλουτος Αντρέι Μελνιτσένκο, είτε το ήθελε είτε όχι, έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσω των δύο απίθανων «Α», των σκαφών που πήραν το όνομά τους από το πρώτο γράμμα της συζύγου του, Αλεξάνδρας Νίκολιτς. Πρώην μοντέλο με αξιοσημείωτη καριέρα στις διεθνείς πασαρέλες, η κυρία Μελνιτσένκο απολαμβάνει τη ζωή δίπλα στον μεγαλοεπιχειρηματία μετακινούμενη ανάμεσα στις υπερπολυτελείς κατοικίες που διαθέτει το ζεύγος σε Ρωσία και Γαλλία, ενώ φυσικά πάντα υπάρχουν τα δύο «Α» για εγγυημένο εντυπωσιασμό.

Ο Αντρέι γεννήθηκε στη Ρωσία στις 8 Μαρτίου 1972 και μεγαλώνοντας ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του: σπούδασε Φυσική στο Κρατικό Πανεπιστήμιο και εν συνεχεία αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ. Ευτυχώς για εκείνον, δεν συνέχισε την οικογενειακή παράδοση και δεν έγινε καθηγητής ούτε Φυσικής, ούτε Οικονομικών. Αντίθετα, μαζί με κάποιους συμμαθητές του καταπιάστηκαν με τους υπολογιστές και τις εφαρμογές πληροφορικής που αφορούσαν κυρίως σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να ιδρύσει, το 1993, την πρώτη ιδιωτική τράπεζα στη Ρωσία, την MDM Bank.

Δεν είναι όμως οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες που έκαναν τον Αντρέι Μελνιτσένκο διάσημο παγκοσμίως, όσο ο κοσμικός του γάμος με το μοντέλο Αλεξάνδρα Νίκολιτς το 2005. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 2003 -κι ενώ η Αλεξάνδρα ήταν ήδη περιζήτητο μοντέλο- σε μια εκδήλωση όπου είχαν παραβρεθεί αρκετοί Ρώσοι ολιγάρχες. Ο έρωτας ανάμεσά τους ήταν κεραυνοβόλος και μέσα σε δύο χρόνια αποφάσισαν να παντρευτούν. Ο γάμος τους έγινε στη Γαλλική Ριβιέρα τον Σεπτέμβριο του 2005 με εκατοντάδες καλεσμένους. Το highlight της βραδιάς όμως ήταν τα περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια που ξόδεψε ο Ρώσος μεγιστάνας ώστε να εξασφαλιστεί η εμφάνιση σούπερ σταρ της ποπ, όπως η αείμνηστη Γουίτνεϊ Χιούστον, οι Χούλιο και Ενρίκε Ιγκλέσιας, καθώς και η Κριστίνα Αγκιλέρα.

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL