Αυγά για γερό μυαλό!
Εξαιτίας της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε χοληστερίνη η κατανάλωση αυγών έχει κατηγορηθεί για πολλά προβλήματα υγείας, αλλά νεότερες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση αυγών επηρεάζει ελάχιστα τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία.
Σε σχετική έρευνα που έκαναν Φινλανδοί ερευνητές που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Clinical Nutrition, ανέλυσαν τη διατροφή 2.497 ανδρών ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών που δεν είχαν διαγνωστεί με διαταραχές μνήμης.
Κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου 22 ετών, 337 εξ’ αυτών παρουσίασαν κάποια νευρολογική διαταραχή, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να αφορά το Άλτσχάιμερ.
Ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Jyrki Virtanen από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικης Φινλανδίας εξηγεί ότι «ούτε η χοληστερίνη ούτε η κατανάλωση αυγών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας ή νόσου του Άλτσχάιμερ.» Ο ερευνητής επισημαίνει ότι «η πρόσληψη αυγών συσχετίστηκε με καλύτερη απόδοση σε νευρο-ψυχολογικά τεστ και εξετάσεις εκτελεστικής λειτουργικότητας. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια διατροφή υψηλή σε χοληστερίνη ή η συχνή κατανάλωση αυγών δεν αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχών μνήμης ακόμη και σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση».
Λίγο πριν την φινλανδική έρευνα μια ακόμη έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 12%.
Το αυγό παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης). Έχει βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.
————————————————————————————————————————————–
Βρείτε τις αγαπημένες μου κρέμες πατώντας ΕΔΩ
Και το βιβλίο μου «Όμορφη για πάντα» πατώντας EΔΩ
Κάντε like στη σελίδα μου στο Facebook Teta Beauty Salon
Πρόσθεσε σχόλιο