fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Η εποχή του καστάνου! Οι ευεργετικές ιδιότητες και οι χρήσεις του

Έφτασε αυτή η εποχή που οι αγρότες μαζεύουν τα κάστανα και εμείς τα απολαμβάνουμε στο τραπέζι μας. Το κάστανο αποτελεί καρπό υψηλής διατροφικής αξίας αλλά είναι και εξαιρετικά ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία.

Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Αποτελούσε την τροφή των φτωχών το μεσαίωνα.
Το ύψος της μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα.
Το κάστανο αποτελεί καρπό πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (άμυλο, σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες), μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, C, ενώ αποτελεί τροφή με αρκετά υψηλή θερμιδική αξία χωρίς χοληστερόλη (189 θερμίδες / 100 γραμ.). Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας.

Σημειώνεται ότι η βιταμίνη C είναι θερμοανθεκτική και επομένως δεν διασπάται κατά το βράσιμο ή ψήσιμο των καρπών. Η γεύση της σάρκας του καρπού είναι υπόγλυκη, ζαχαρώδης και στους άγριους καρπούς ελαφρά πικρή, ιδιαίτερα όταν τρώγεται με το περισπέρμιο.
Κάστανα συνιστώνται στην Παιδιατρική για τη θεραπεία περιστατικών γαστρεντερίτιδας και κοιλιακών ανωμαλιών νηπίων και παιδιών καθόσον αποτελούν τροφή χωρίς γλουτένη. Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες είναι επίσης υψηλή και, σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, το κάστανο περιέχει λίπη σε πολύ χαμηλό επίπεδο (μόνον 2-5%).
Στα βρασμένα κάστανα παρατηρείται αύξηση στην περιεκτικότητά τους σε νερό, αλλά μειώνεται η πρωτεΐνη, ενώ αυξάνεται η περιεκτικότητα σε λίπη.
Αντίθετα, στα ψημένα κάστανα, η πρωτεΐνη δείχνει να αυξάνεται, το ίδιο και οι αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ τα διαθέσιμα σάκχαρα μπορεί να αυξηθούν κατά 25%, με αποτέλεσμα και το ενεργειακό επίπεδο να αυξάνεται σημαντικά.

Ευεργετικό για την υγεία το μέλι καστανιάς!

Το μέλι ανθέων καστανιάς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας. Είναι σκουρόχρωμο και έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση και μοναδικό άρωμα. Οι μελισσοκόμοι ενθαρρύνουν τα μελίσσια τους να βόσκουν νέκταρ και γύρη καστανιάς διότι έτσι παρατείνεται η διάρκεια ζωής της μέλισσας και επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των πληθυσμών τους. Όμως, το μέλι που παράγεται από άνθη καστανιάς έχει τον ιδιαίτερο βιολογικό χαρακτήρα να εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριακών προσβολών στον άνθρωπο.

Χρήσεις:

  • Ως αφέψημα κατά της διάρροιας: Βάλτε τα κάστανα σε κρύο νερό και βράστε τα για 2 λεπτά. Αφήστε τα για ένα τέταρτο και πιείτε το αφέψημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Ως έγχυμα κατά του κοκίτη: Χρησιμοποιήστε 30 γραμμάρια φύλλα καστανιάς ανά λίτρο νερού.
  • Σε βάμμα κατά της βρογχίτιδας: Αφήστε τα φύλλα να εμποτιστούν για 15 ημέρες στην ίδια ποσότητα οινοπνεύματος. Πιείτε ένα κουταλάκι του καφέ όταν αρχίσετε να βήχετε.
  • Πουρές από κάστανα ή κοκκινιστά κάστανα: Μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, θεραπεύει την ήπια διάρροια, ακόμα και για ευαίσθητα στομάχια.

Extra Info

Λέγεται πως ένας Ιταλός ποιητής του 19ου αιώνα έδωσε στο φυτό το όνομα της αγνής νύμφης της Άρτεμης, της Νέας (Casta Nea), την οποία κυνηγούσε ο Δίας. Η κοπέλα έπεσε θύμα του πάθους του μια ημέρα που ήταν μακριά από τους συντρόφους της. Η Νέα, απελπισμένη αυτοκτόνησε και ο Δίας τη μετέτρεψε σε καστανιά.

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL